Mi történik, ha elengeded a kontrollt?

kontroll

A legtöbben imádunk kontrollálni, hiszen akkor érezzük a legnagyobb biztonságban magunkat, ha pontosan tudjuk, mi történik életünk különböző területein. Így miért is ne akarnánk irányítani más embereket, a cselekedeteiket, az eseményeket, azt, hogy hogyan alakulnak a dolgok, igaz?! Végül is mi tudjuk a legjobban minek kell történnie…

Fontos azonban felismerni, hogy soha nem tudunk mindent kontrollálni. Ennek megkísérlése sokféle negatív érzelemhez vezet, mert gyakran a dolgok nem úgy mennek, mint ahogyan kikényszerítenénk őket.

Miért érezzük szükségét az irányításnak?

Az irányítás iránti igény közvetlenül a félelemben gyökerezik – pontosabban attól a félelemtől, ami a mi ellenőrzésünkön kívül történhet.

A kontroll és egy másik személy

Az irányítás hasznos dolog a hétköznapi feladataink intézésekor, de észrevetted, mi történik, ha megpróbálsz irányítani egy másik személyt?

Hajlamos lesz ellenállni és pontosan az ellenkezőjét tenni annak, amit mi szeretnénk, hogy tegyen. Amit gyakran hajlamosak vagyunk elfelejteni, az az, hogy mi hogyan reagálunk, ha valaki irányítani próbál bennünket. Elfogadod az irányítást, vagy belemész a „nekem márpedig ne mond meg” üzemmódba?

A másik probléma, ha megpróbáljuk irányítani egy másikat, az az, hogy ez nem tiszteled őt. Ha megpróbálod irányítani a másikat, valójában az azt jelenti egy felsőbbrendűbb pozícióból: „Én tudom, mi a legjobb neked”. Tényleg tudjuk, mi a legjobb a másiknak? Mi lenne, ha mindannyian elkezdenénk tisztelni másokat avval, hogy nem próbáljuk irányítani őket vagy a cselekedeteiket, hanem tiszteletben tartjuk a döntéseiket és azt, hogy mit választanak? Ez nagy megkönnyebbülést jelenthet a másik fél számára, hisz nem kell azt a temérdek energiát az ellenállásba tennie és kap egy kis levegőt, hogy meglássa, hogy valójában mit szeretne választani. És mennyivel könnyebb lenne a te életed, ha nem mások sorsát kontrollálnád?

Az irányítás feladása ijesztőnek tűnhet, mégis sokkal nagyobb kimenetelt hozhat, mint amit az elménkkel el tudunk képzelni. Ha tudod, hogy az Univerzum mögötted ál és támogat, könnyebb lesz ezt megtenni.

Volt már úgy veled, hogy nem kaptad meg azonnal, amit szerettél volna, és később felbukkant egy annál is jobb lehetőség? Ha nem ragaszkodsz egy bizonyos végkimenetelhez, az Univerzumnak is teret engedsz, hogy megadja azt, ami a legjobb neked. Ha a helyzeted épp nem a vágyott végeredmény, lehetséges-e, hogy épp egy olyan lépcsőfokon állsz, ami a kívánt állapotodba vezet? Mielőtt megítélnéd a helyzetet, tegyél fel pár kérdést: Mi a jó ebben, amit nem veszek észre? Hogyan lehetne ez ennél jobb? Mi lehetséges itt, ami felülmúlja azt, amit valaha is elképzeltem?

A szorongás és a kontroll kapcsolata

Van, akikből intenzív aggodalmat és szorongást válthat ki, ha valamely körülményt nem tud befolyásolni, legyen az egy barát, aki nem fogadja meg a hasznos tanácsokat, vagy családtagok, akik nem tisztelik a határokat. Folyamatosan szembesülünk olyan kellemetlen helyzetekkel, amelyek felett nem tudunk befolyást gyakorolni. Ez különösen igaz a kapcsolatokra.

Ha ránézel ezekre a szituációkra, megláthatod, hogy a kontrollálás valójában csak a szorongás és a stressz fokozására szolgál, de a célunkat nem érjük el végül vele.

Mit tegyünk az ebből fakadó szorongással? Hogyan engedjük el az irányítást?

Gyakran úgy érezzük, hogy az aggodalom az egyik módja annak, hogy kordában tartsuk a kontrollálhatatlant.  De ahelyett, hogy aggodalmaskodnál, próbáljon meg engedélyt adni magadnak a kontroll elengedésére. Emlékeztesd magad, hogy tudni fogod, mit kell tenned, ha válság lép fel. Bízz magadban!

Amikor bármennyire szeretnénk, mégsem tudjuk megváltoztatni a dolgok kimenetelét, nincs más hátra, mint a radikális megengedés. Sajnos előfordulhat, hogy olyan körülményeket kell elfogadnunk, amelyeket nem szeretünk. Ilyenkor ne ítéld meg a helyzeted, csak légy jelen a helyzettel.

Mit nyerhetsz az irányítás elengedésével?

Fokozott béke érzése és a nyugalom állapota: a fenti említett stressz és szorongás csökken.

Könnyebben viseljük a váratlan helyzeteket: Azok az emberek, akik feladják az irányítást, könnyebben el tudják fogadni az élet minden meglepetését. Akkor, ha kevesebb kötődésünk van, jobban tudunk menni az áramlással. Ekkor tudod, hogy bárhogyan is alakul az életed, rendben leszel, ahelyett, hogy egy olyan konkrét kimenetelhez ragaszkodnál, aminek a végkienetele kívül esik rajtad.

Könnyedebb kapcsolat önmagaddal és másokkal: Mivel a kontrollálás kritikusabbá tesz önmagaddal és más emberekkel szemben, az irányítás feladása lehetővé teszi, hogy mélyebb szinteken lépj kapcsolatba másokkal. Ez azért van így, mert nem kötöd magad és mások iránti szeretetedet és elfogadásodat konkrét eredményekhez. Ha egyszerűen hagyod, hogy az emberek olyanok legyenek, amilyenek, és hagyod, hogy ne ragaszkodj minden helyzethez, akkor szabadabban tudsz szeretni. Ez vonatkozik mások és önmagad szeretetére is.

Itt az idő a változásra? Jelentkezz egy Access Bars kezelésre.

Érdekel, hogy mit mondanak a kezelésről mások?

Érdekelnek az árak?

Tetszett a cikk? Köszönöm, ha megosztod.

Facebook